top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverKoren International Law

Update: Aanvraag NOW voor verlieslijdende ondernemingen met personeel verlengd t/m 5 juni 2020.Belangrijke update: de termijn is verlengd tot en met 5 juni

De aanvraagtermijn voor de NOW 1.0 is verlengd tot en met 5 juni 2020. Heeft u deze nog niet aangevraagd, dan heeft u dus nog een aantal dagen de tijd. De termijn is verlengd omdat er wijzigingen zijn gedaan aan de regeling, zodat er meer bedrijven van kunnen profiteren.

Bedrijven die eerst niet aan de voorwaarden voldeden, kunnen door de wijzigingen alsnog in aanmerking komen. Deze kunnen met terugwerkende kracht (tot en met 5 juni)  aanspraak maken op NOW 1.0 voor de maanden maart tot en met mei 2020.  De wijzingen zijn vooral gunstig voor seizoensbedrijven en bedrijven die recent zijn overgenomen.

Voor meer informatie over de NOW kijk op de website van de KvK, Rijksoverheid, UWV.


De NOW regeling


Heeft u werknemers in dienst in uw onderneming en lijdt u in de Corona crisis omzetverlies? Dan heeft u tot 31 mei nog de mogelijkheid om een aanvraag in het kader van de NOW (Tijdelijke Noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid) in te dienen.

NOW ter voorkoming van werkeloosheid

De NOW is een noodmaatregel die in het leven is geroepen om ervoor te zorgen dat bedrijven hun personeel kunnen doorbetalen, ter voorkoming van werkloosheid. Indien u gedurende drie maanden ten minste 20% omzetverlies heeft, kunt een tegemoetkoming in de loonkosten krijgen. Is er 100% omzetverlies dan is de tegemoetkoming 90% van de loonkosten. Is er minder omzetverlies dan is de tegemoetkoming 90% van het omzetverlies. De omzet in maart-april-mei 2020 wordt vergeleken met de gemiddelde kwartaalomzet van 2019. 

Waar moet u als werkgever aan voldoen om aanspraak te kunnen doen op de NOW?

De werkgever dient wel aan een aantal verplichtingen te voldoen. Zo mag hij onder andere geen ontslag om bedrijfseconomische redenen aanvragen gedurende het tijdvak van de tegemoetkoming. Een aanvraag NOW kunt u digitaal indienen bij het UWV op UWV.nl/now. Hier vindt u ook nadere informatie over de NOW.

De NOW is nu nog afhankelijk van het omzetverlies op concernniveau maar dit gaat veranderen

Op dit ogenblik is de tegemoetkoming in de loonkosten afhankelijk van het omzetverlies op concernniveau. Heeft u bijvoorbeeld twee BV’s waarvan de ene omzet verliest en de ander niet, dan kan het zijn dat u geen compensatie krijgt. De regeling van de NOW zal worden uitgebreid, waardoor bij een concern ook alleen voor de slecht draaiende BV’s compensatie kan worden gevraagd. De tekst voor de nieuwe regeling is nog niet bekend. Wilt u door ons op de hoogte worden gehouden van de nieuwe regeling? Neem dan contact met ons op.

NOW geldt voor 3 maanden maar kan verlengd worden

De aanvraag geldt in beginsel voor een periode van drie maanden. Daarna kan de regeling nog verlengd worden met drie maanden met eventuele tussentijdse aanpassingen. Vanaf juni komt het kabinet met een tweede steunpakket voor noodlijdende bedrijven. De Minister heeft aangekondigd dat het ontslagverbod dat nu geldt bij een beroep op de NOW dan komt te vervallen.

Vraag de NOW aan voor 31 mei 2020

Indien u nog geen aanvraag heeft gedaan dan is dat nog mogelijk tot 31 mei 2020.

Heeft u naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen of zoekt u ondersteuning bij het doen van een aanvraag NOW, dan helpen wij daar graag bij. Neem daarvoor contact met ons op.

49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page