top of page
Image by United Nations COVID-19 Respons

Corona-crisis: aanvraag NOW voor verlieslijdende ondernemingen  met personeel nog mogelijk tot 31 mei.

 

Heeft u werknemers in dienst in uw onderneming en lijdt u in de Corona crisis omzetverlies? Dan heeft u tot 31 mei nog de mogelijkheid om een aanvraag in het kader van de NOW (Tijdelijke Noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid) in te dienen.

 

NOW ter voorkoming van werkeloosheid

De NOW is een noodmaatregel die in het leven is geroepen om ervoor te zorgen dat bedrijven hun personeel kunnen doorbetalen, ter voorkoming van werkloosheid. Indien u gedurende drie maanden ten minste 20% omzetverlies heeft, kunt een tegemoetkoming in de loonkosten krijgen. Is er 100% omzetverlies dan is de tegemoetkoming 90% van de loonkosten. Is er minder omzetverlies dan is de tegemoetkoming 90% van het omzetverlies. De omzet in maart-april-mei 2020 wordt vergeleken met de gemiddelde kwartaalomzet van 2019. 

 

Waar moet u als werkgever aan voldoen om aanspraak te kunnen doen op de NOW?

De werkgever dient wel aan een aantal verplichtingen te voldoen. Zo mag hij onder andere geen ontslag om bedrijfseconomische redenen aanvragen gedurende het tijdvak van de tegemoetkoming. Een aanvraag NOW kunt u digitaal indienen bij het UWV op UWV.nl/now. Hier vindt u ook nadere informatie over de NOW.

 

De NOW is nu nog afhankelijk van het omzetverlies op concernniveau maar dit gaat veranderen

Op dit ogenblik is de tegemoetkoming in de loonkosten afhankelijk van het omzetverlies op concernniveau. Heeft u bijvoorbeeld twee BV’s waarvan de ene omzet verliest en de ander niet, dan kan het zijn dat u geen compensatie krijgt. De regeling van de NOW zal worden uitgebreid, waardoor bij een concern ook alleen voor de slecht draaiende BV’s compensatie kan worden gevraagd. De tekst voor de nieuwe regeling is nog niet bekend. Wilt u door ons op de hoogte worden gehouden van de nieuwe regeling? Neem dan contact met ons op.

 

NOW geldt voor 3 maanden maar kan verlengd worden

De aanvraag geldt in beginsel voor een periode van drie maanden. Daarna kan de regeling nog verlengd worden met drie maanden met eventuele tussentijdse aanpassingen. Vanaf juni komt het kabinet met een tweede steunpakket voor noodlijdende bedrijven. De Minister heeft aangekondigd dat het ontslagverbod dat nu geldt bij een beroep op de NOW dan komt te vervallen.

 

Vraag de NOW aan voor 31 mei 2020

Indien u nog geen aanvraag heeft gedaan dan is dat nog mogelijk tot 31 mei 2020.

 

Heeft u naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen of zoekt u ondersteuning bij het doen van een aanvraag NOW, dan helpen wij daar graag bij. Neem daarvoor contact met ons op.

bottom of page